CV Sandra van den Brand mezzosopraan/zangpedagoge

Sandra werd geboren in Den Haag in 1971. Tijdens haar VWO-opleiding volgde zij haar eerste zanglessen bij Charlotte van Koningsveld.

Opleiding
Van 1991 tot 1995 studeerde zij solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Rina Cornelissens. Van 1996 tot 1998 studeerde zij muziekgeschiedenis, solfège en contrapunt bij Bourdon Hogeschool voor muziek. Van 1998 tot 1999 studeerde zij pedagogiek en didactiek aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Gerda van Zelm, bij wie zij ook zanglessen volgde. Van 1999 tot 2002 studeerde Sandra solozang bij Hennie Diemer van het Conservatorium van Utrecht en behaalde in 2004 haar diploma Docerend Musicus bij de Schumann Akademie.

Masterclasses volgde Sandra van den Brand in Nederland en Frankrijk bij o.a. Hennie Diemer , Cora Peeters en Marjon van den Akker. Momenteel wordt zij gecoached door Marjan Kuiper.

Werkervaring als koorcoach
Vanaf het begin van haar studietijd nam het lesgeven een belangrijke plaats in. Sandra heeft zich gespecialiseerd in het coachen van koren. De dirigent benadert Sandra met de coachingsvraag. Sandra werkt vervolgens een aantal keer met het koor en geeft na afloop van de coachingssessies een samenvatting aan dirigent en koor met tips waar men de komende periode aan kan werken.

Sinds 1998 geeft zij cursussen stemvorming en ATV (Algemene Theoretische Vorming) voor het Bisdom Rotterdam, waar zij ook deel uit maakt van het docententeam. Sandra coacht regelmatig koren die vallen onder het Bisdom Rotterdam.

Vanaf 2000 geeft Sandra van den Brand zangles op het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur) te Zoetermeer. Zij werkt regelmatig als vervangend hoofdvakdocent klassieke en lichte muziek, maar geeft ook diverse cursussen zoals zingen en springen (voor basisschool), popkoor (voor tieners) en musical (voor jeugd). 

In 2006 werd Sandra met 15 andere zangpedagogen uit Nederland door Unisono geselecteerd om (semi-)professionele koren uit heel Nederland te coachen. De koren die zij voor hen heeft gecoacht zijn o.a. het Venloos Operette Gezelschap uit Venlo, Zang Edam uit Edam, Sonore uit Zoetermeer en Zumba uit Utrecht.

Verder is Sandra van den Brand verbonden aan het Nederlands Koor Festival, het tweejaarlijks festival voor koorzangers in Nederland. Voor winnende koren is er de mogelijkheid om zich door Sandra te laten coachen. Zo kan de kwaliteit verbeteren op gebied van bijvoorbeeld stemvorming, koorklank, repertoirekeuze, presentatie en fysieke expressie.

Werkervaring als mezzo-sopraan en kunstenares
Tijdens haar studie Zang Klassiek zong Sandra regelmatig solo bij diverse koren en gaf vele huisconcerten. Zij verleende haar medewerking bij de opnames van enkele gospel-CD’s.

Met Trio Pastiche (een sopraan, een mezzo-sopraan en een pianist) maakte zij een nationaal tournee. Tijdens deze concerten werden aria’s en verhaallijnen uit diverse opera’s op komische wijze gebruikt en vormden zo een nieuwe opera.  Sandra zong opera-aria’s uit o.a. Tancredi van G.Rossini, Julius Caesar van G.F. Händel en Cosi fan tutte van W.A. Mozart.

Tussen 1995 en 1999 gaf vele cursussen op teken- en schildergebied en behaalde Sandra haar illustratorendiploma. Zij werkte o.a. als docent tekenen op een Montesorischool en gaf aquarellessen voor volwassenen. Zij heeft meer dan 100 schilderijen in opdracht gemaakt, waaronder portretten van mensen en dieren.

Sinds 2004 geeft Sandra regelmatig vernieuwende recitals met pianist Jacco Lamfers onder de naam ZangArt. Sandra heeft naar aanleiding van de liedteksten bijpassende schilderijen in acrylverf gemaakt. Tijdens deze recitals staan de schilderijen als kleurig decor opgesteld en werken de klanken en kleuren tot de verbeelding van de luisteraars en toeschouwers.

In 2008 heeft Sandra van den Brand een CD gemaakt van 12 Nederlandstalige gospels. De schilderijen die bij deze liederen horen staan afgedrukt in het boekje, maar zijn deels ook uitgegeven op ansichtkaarten.